HTML

Kényelmi zóna

Csak úgy, ami gondolkodás nélkül eszembe jut. Mert kíváncsi vagyok, hogy mit írnak le az ujjaim, maguktól. Csak nehogy nagyon meglepődjek.

Friss topikok

  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 19:21) Van elég kövér ember...
  • empszi: Most csak azért írok megjegyzést a saját írásomhoz, hogy itt oldalt ne azt a régi kommentet lássam... (2012.02.26. 07:13) 1. A gondolkodás nem káros az egészségre
  • Nebameg: "Nem egy profi sportoló napi 8-12 alkalommal is étkezik pont azért, hogy minél szálkásabb legyen. ... (2009.04.22. 08:15) Hányszor egy nap?

Linkblog

 Az M pszichowellness módszere, az eMpszi forradalmian új szemlélettel közelít az elhízás, a túlsúly, az ideális testsúly kérdéséhez. Az étkezési és testmozgási tanácsokon túl nagyon hasznos önismereti szempontokat fogalmaz meg. De már étkezési ajánlásban is messze túlmutat az úgynevezett fogyókúrák ajánlásain. Ha valaki komolyan gondolja, hogy végleg szeretne búcsút mondani a felesleges kilóinak, akkor érdemes fontolóra vennie az eMpszi karcsúsító étrendjében ajánlott 7 nagyon fontos alapelvet.

  

1.       az étkezési idő

Az eMpszi étrendjében mindennél fontosabb tanács a kötött étkezési idő,  azaz  naponta kizárólag háromszor és nagyjából (kb. két órán belül) ugyanabban az időpontban együnk. Ne legyen több étkezés csak a reggeli, ebéd és vacsora, ám ez legyen, s ugyanabban az időpontban legyen! Az evésidőkben ne korlátozzuk az elfogyasztott étel mennyiségét, viszont nagyon fontos szabály, hogy az evésidőn kívül szigorúan semmit ne együnk, és ne igyunk kalóriatartalmú italokat sem. Ha nem szegjük meg ezt a szabályt egy-két hétig, akkor kialakul egy olyan feltételes reflexünk, hogy evésidőn kívül nem is jut eszünkbe, hogy ennünk kéne, nem is vagyunk éhesek. Viszont, ha az elején sokszor eltérünk ettől a szabálytól, ez a feltételes reflex sokkal később alakul ki, s így nehezítjük a dolgunkat. Ezért, ha kezdetben mást nem is teszünk, de ezt vegyük nagyon komolyan, ha valóban le szeretnénk fogyni valaha az életben.

Az étkezési idők betartásának legfontosabb haszna: elkerüljük a nassolást, a tudattalan evést, ami az elhízás egyik legfőbb oka. Kialakul az a feltételes reflexünk egy idő után, hogy nem is gondolunk az evésre evésidőn kívül.

 

2.       az ételtársítás

Az eMpszi karcsúsító étrendjének második ajánlata az ételtársításra figyelő étkezés. Magyarországon először a Testkontroll módszer tette ezt ismertté a kilencvenes évek elején. A lényege, hogy csoportosítja az ételeket. Első csoportba tartoznak a magas fehérjetartalmú ételek (húsok, tejtermékek, tojás), a másodikba a magas szénhidráttartalmúak (gabonák, cukrok, tészták, burgonya, rizs, hüvelyesek, kukorica stb). Külön csoportot alkotnak az úgynevezett semleges ételek, melyekbe alapvetően a zöldségfélék, salátanövények tartoznak. A semlegesek közé soroljuk az olajos magvakat, zsírokat, fűszereket is. A negyedik csoportba tartoznak a gyümölcsök frissen és aszalva egyaránt. Az ételtársítás szabálya szerint az egyes csoportba tarozó ételeket csak a semleges csoportba ételekkel, fogyasztjuk együtt. Nem eszünk egy étkezésen beül magas fehérjetartalmú ételeket magas szénhidrát tartalmú ételekkel. A gyümölcsöket pedig csak másik gyümölccsel és olajos magvakkal fogyasztjuk együtt.  

Az ajánlott ételtársítás betartásnak legfontosabb haszna: Sokkal könnyebbé tesszük az emésztésünket. Nagyon sokat javul a közérzetünk, energikusabbakká válunk. Ha nem eszünk magas fehérjetartalmú ételt magas szénhidráttartalmúval, akkor általában nem is kívánunk annyit enni egy étkezésre.

 

3.       a 25-75-ös szabály

Fontos, hogy minden étkezéskor elérjük a jóllakottság érzését. Viszont nem mindegy, mennyi a kalóriatartalma annak az ételmennyiségnek, amit megeszünk. Az azonban hosszútávon nagyon nehezen megvalósítható, hogy mérleggel és kalóriatáblázatokkal számolgassunk minden evés előtt. Bőven elegendő, ha arra figyelünk, hogy az elfogyasztott ételünk háromnegyed része (75%-a) legyen zöldség, s csak egynegyed része (25 %-a) hús vagy tészta, gabona, cukor, krumpli, rizs, kukorica stb.) A testsúlycsökkenés egyik legnagyobb segítője, ha figyelünk a kalóriasűrűségre. Azaz amit megeszünk egy evésre, hasznos, ha háromnegyed része (hetvenöt százaléka) a semleges ételek közé sorolt zöldségekből, salátákból készül. Lehetnek ezek nyersen salátának elkészítve vagy akármilyen módon sütve, főzve is.

A 25-75-ös szabály betartásának legfontosabb haszna: Ha táplálékunk háromnegyed része alacsony kalóriatartalmú, rostban gazdag zöldségekből áll, megfelelő lesz az egy étkezésre elfogyasztott ételünk kalóriasűrűsége, ehetünk annyit, hogy teljesen jóllakottnak érezzük magunkat, ami nagyon fontos a súlycsökkentés folyamatában.

 

4.       a gyümölcsreggeli és a gyümölcsnap

A testkontroll és egyéb hasonló táplálkozási megfigyelések szerint a gyümölcs önmagában fogyasztva sokkal előnyösebb a szervezetnek, mint amikor más ételekkel együtt kerül a gyomrunkba. Ezért az eMpszi azt ajánlja, hogy ne együk össze a gyümölcsöt más étellel, kivéve az olajos magvakat és az aszalt gyümölcsöt.

Érdemes leszámolnunk azzal a tévképzettel, hogy a gyümölcs „nem rendes étel, csak gyümölcs”. Épp az ellenkezője az igaz. A gyümölcs nagyon értékes, nagyon tiszta táplálék. Az egyik legnemesebb ételféleség. Gyümölcsnapot csak akkor nehéz tartani, ha őrizgetjük magunkban a gyümölccsel kapcsolatos téves elképzeléseket. Viszont sokat segíthet a szemléletünk megváltoztatásán, ha nem csak úgy elrágcsálunk valami gyümölcsöt reggel vagy gyümölcsnapon, hanem különböző gyümölcsöket összedarabolunk és gyümölcssalátát készítünk, melyet olajos magvakkal (dió, mogyoró, mandula, napraforgó, tökmag, fenyőmag stb.) és aszalt gyümölccsel (mazsola, datolya, aszalt szilva, füge vagy bármilyen más aszalt gyümölcs) is gazdagíthatunk. És ezt a gyümölcssalátát rendesen, megterített asztalnál fogyasztjuk el.

Ha reggelire gyümölcsöt eszünk, nem terheljük meg a gyomrunkat már reggel a nehéz emésztés feladatával. Az is téves nézet, miszerint reggel kell bőségesebben enni, és a nap későbbi étkezései alkalmával pedig egyre kevesebbet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok az emberek, aki túlsúlygondokkal küzdenek, nagyon gyakran tapasztalják, hogy ha reggel sokat esznek, a nap folyamán már nem tudják visszavenni az elfogyasztandó étel mennyiségét.

A gyümölcsnap és a gyümölcsreggeli legfontosabb haszna: A gyümölcsök önmagukban fogyasztva könnyen emészthetők, jelentősen segítik a súlycsökkenés folyamatát.  Ha reggel gyümölcsöt eszünk, nem fogunk annyit enni később, mintha nehezebb reggelivel kezdenénk a napot.

 

5.       a négynapos ciklusok

A négynapos ciklusokból álló étkezés az úgynevezett 90 napos diétából került át az eMpszi étkezési ajánlásai közé. Itt azonban a napokat egyszerűen húsnapnak, zöldségnapnak és tésztanapnak, gyümölcsnapnak nevezzük. Húsnapon ebédre és vacsorára olyan ételeket együnk, melynek negyedrésze hús, tejtermék, tojás, háromnegyed része semleges zöldség. Zöldségnapon a 25% legyen magas keményítő tartalmú növény (krumpli, bab, borsó, rizs, kukorica stb) és a háromnegyed rész itt is az úgynevezett salátanövény. A tésztanap alkalmával, ha kívánjuk, együnk mindenféle édességet. Ez az a nap, amikor „megpihenünk” a szabályok útján. A tésztanapot gyümölcsnap követi.

A négynapos ciklusok betartásának haszna: kalóriaszámolgatás nélkül teszi lehetővé, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozzunk. Azzal, hogy minden negyedik nap ehetünk tésztát, édességet, nagyon sokak számára elviselhetővé válnak a szabályok, s a hosszabb ideig tartó súlycsökkenési folyamatban is könnyebb kitartani.

 

6.       a víznap

Az első víznapot akkor érdemes beiktatni, mikor már az evésidők betartása természetes szokásunkká vált. Ugyanis ha ez már megtörtént, akkor víznapon sem vagyunk éhesek egész nap, csak az evésidőben jut majd eszünkbe akkor is, hogy talán enni kéne valamit. Víznapot az eMpszi ajánlása szerint havonta egyszer tartsunk egy gyümölcsnap után, s a víznapot húsnap kövesse. Víznapon kizárólag kalóriamentes folyadékot fogyasszunk. Vizet, ízesítetlen (vagy maximum egy kis valódi citrommal ízesített) teát, gyógyteát.

A víznap legfőbb haszna: Segít újragondolni az evéshez való viszonyunkat. Lazítja az evésfüggőségünket. Segít megérteni, hogy nem lesz semmi bajunk, ha nem eszünk egy bizonyos ideig.

 

7.       a minőség és a méltóság elve

Az eMpszi egyik legfontosabb törekvése, hogy szembesüljünk az étkezési szokásainkkal, szabaduljunk meg az automatikus viselkedésünktől ezen a téren. Tegyük tudatossá az evést, és így legyünk tudatában az elfogyasztott ételnek! A túlsúllyal küzdő embereknek az ételhez, az evéshez való viszonyukat is újra kell gondolni. Meg kell szabadulniuk az evéshez kötődő bűntudattól. Nagyon hasznos, ha átéljük az evés fontosságát, örömét. Az a jó, ha az evéssel kapcsolatban a bűntudat érzését az öröm és a hála érzése váltja fel. Adjuk meg az evés méltóságát! Lehetőleg szépen terített aszalnál, nyugodtan, teljes odafigyeléssel együnk! Élvezzük minden egyes falat ízét! Lehetőség szerint kedvünkre való ételeket együnk, minél nagyobb örömöt élhetünk meg egy-egy étkezés alkalmával, annál hasznosabb.

A minőség és a méltóság elvének betartása során tudatosítjuk az evést, megszabadulunk a hozzá kötődő bűntudattól, s helyette megéljük az evés örömét, mely nagyon hasznos a súlycsökkentés folyamatában is.

 

És még valami: az ember sokkal több, mint egy rakás vegyület. És az életünk nem laboratórium.  Tehát szó sincs arról, hogy vegytisztán kellene szétválasztani az ételeket, és grammokban számolni az arányokat. De mindennél fontosabb, hogy gondoskodó szeretettel figyeljünk magunkra. Igazából a magunkra fordított szerető figyelem a hajtóanyaga az egésze vállalkozásnak. De ez már megint egy újabb téma. J

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichowellness.blog.hu/api/trackback/id/tr571492309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása