HTML

Kényelmi zóna

Csak úgy, ami gondolkodás nélkül eszembe jut. Mert kíváncsi vagyok, hogy mit írnak le az ujjaim, maguktól. Csak nehogy nagyon meglepődjek.

Friss topikok

  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 19:21) Van elég kövér ember...
  • empszi: Most csak azért írok megjegyzést a saját írásomhoz, hogy itt oldalt ne azt a régi kommentet lássam... (2012.02.26. 07:13) 1. A gondolkodás nem káros az egészségre
  • Nebameg: "Nem egy profi sportoló napi 8-12 alkalommal is étkezik pont azért, hogy minél szálkásabb legyen. ... (2009.04.22. 08:15) Hányszor egy nap?

Linkblog

Bármiről beszélünk - ha fontos, hogy megértsük egymást- , mindig először kénytelenek vagyunk arra kísérletet tenni, hogy meghatározzuk az alapvető szavak jelentését. Talán ez az egyik tragédia az életünkben, hogy bábeli nyelvzavarban élünk. A megértést akadályozóan gondolunk mást olyan elvont fogalmakról, melyeknek  - úgy gondolom - korábban legalább a használhatóság mértékében létezett azonos tartalmuk. Talán ez az egyik leglátványosabb jele a szétesésnek. Az, hogy nem értjük egymást.

A gyerekeken is tapasztalom az iskolában, hogy olyan szavakat kell elmagyarázni, megtanítani, tisztázni, olyan fogalmakat kialakítani,melyek azelőtt adottak voltak egy felső tagozatos gyerek szókészletében.

Igen, talán ez az egyik forrása a bajoknak: a bábeli nyelvzavar. Nem értjük egymást. Eddig nem gondoltam erre így.

Mert nagyon erős lett mindennel kapcsolatban az "én olvasatomban" hozzáállás. Meg a tények és a vélemények keverése. Amikor ténykelt a vélemény kategóriájába sorolunk. Amikor egy gyerek mondhatja azt történelemórán, hogy szerinte nem akkor volt a második világháború. Az ő véleménye eltér a tananyag által közöltektől. Hogy mi alapján van neki erről különvéleménye? Hát mi más, mint a szabad véleménynyilvánítás alapján. Szóval itt tartunk. A jó rossz, a rossz jó, ami kit van, bent is van, aki fiú lány is lehet, a kutya meg macska is. Szabad véleménynyilvánítás van. De ez már nem egészen Bábel kérdése. Ez inkább a bábel következménye.

Miről milyen képünk van? No, ez a nem mindegy. Aztán ezekre a képekre mondunk szavakat. Egyszer egy a világnézetemet kifogásoló ismerősömnek mondtam, hogy ha olyannak képzelném Istent, mint te, én sem hinnék benne.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichowellness.blog.hu/api/trackback/id/tr224209621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.