HTML

Kényelmi zóna

Csak úgy, ami gondolkodás nélkül eszembe jut. Mert kíváncsi vagyok, hogy mit írnak le az ujjaim, maguktól. Csak nehogy nagyon meglepődjek.

Friss topikok

  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 19:21) Van elég kövér ember...
  • empszi: Most csak azért írok megjegyzést a saját írásomhoz, hogy itt oldalt ne azt a régi kommentet lássam... (2012.02.26. 07:13) 1. A gondolkodás nem káros az egészségre
  • Nebameg: "Nem egy profi sportoló napi 8-12 alkalommal is étkezik pont azért, hogy minél szálkásabb legyen. ... (2009.04.22. 08:15) Hányszor egy nap?

Linkblog

Kár, sőt káros lenne tagadni a létét. Sokkal hasznosabb kiismerni a természetét. Egy kicsit a fagyhoz hasonlít. Minél inkább engedünk neki, annál erősebb lesz. Végül, ha megállunk, odafagy a szánkó talpa, és akkor már nagyon kockázatos a dolog, mert lehet, hogy már nem is sikerül megmozdulni ezután, de hogy nagyon nagy erőbedobás kell, az biztos. A túlpörgés is veszélyes, mert kimerüléssel járhat. Aztán meg abból nehéz felállni. A mértékletesség, az egyensúly megtartása segít. Ehhez meg bölcsesség kell. Nem lehet minden percben bölcsnek lenni, ezért kellenek a napi keretet adó rutinok, a szokások és a szertartások. Most, hogy ilyen gondolomszerinti világban élünk, ezért olyan nehéz. Minden kornak megvan a maga nehézsége. Amikor nincs valami, akkor azt hiányoljuk, amikor több van, mint elég, akkor meg a mértékletességet. Könnyű úgy mértékletesnek lenni, ha le van láncolva a hűtő, vagy éppen a hét szűk esztendő van rajtunk.

A négy sarkalatos erény:


1. Okosság. (Sapientia)
2. Igazságosság. (Justitia)
3. Lelki erősség. (Fortitudo)
4. Mértékletesség. (Temperancia)

Valahol azzal van a baj, hogy félreértettük az üdvözülés lehetőséget. Valami olyan téveszme kering, hogy azért kell megélni az ajánlásokat, hogy érdemeket szerezzünk, és kiérdemeljük az üdvösséget. Ez baromság! Az üdvösség eleve adott számunkra, ha betartjuk a szabályokat. Aztán nem azért, mert különben büntetést kapunk, hanem azért, mert így működik a világ. Nem büntetésből lesz palacsinta valakiből, ha kilép a tizedikről, hanem a fizika törvényei miatt. Nem büntetésből lesz szerencsétlen valakiből, ha nem az ajánlások szerint él, hanem a világ - benne pl. a psziché - törvényszerűségei miatt. Nem lehet a világot működtető törvényeket mind a hétmilliárd ember kényére-kedvére átírni. Ez egy ilyen rendszer, melyben ennyi minden van, fizika, kémia, biológia, pszichológia meg mindenféle lógia szavaival leírható dolgok. Rendszert alkotnak. És ha a rendszer elemei nem a rendszer rendje szerint működnek, akkor ott gebasz keletkezik. Aztán ha az elem viszonylag kicsi a rendszerhez képest, akkor az elem megszívta.

Persze a végtelen és hatalmas Isten személy szerint csodát is tehet értünk, ha nagy marhák voltunk újratervezheti a rendszert, de direkt erre játszani, no, ezt hiíják istenkísértésnek.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichowellness.blog.hu/api/trackback/id/tr94299045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása